KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT

  • Green care edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia luontoa hyödyntäen.

    Green Care -menetelmässä luonnon kanssa toimiminen on keskiössä.

    Hyvinvointvaikutukset syntyvät osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla.

    Toiminta tapahtuu luontoympäristössä, mutta menetelmää voi käyttää myös mielikuvaharjoitusten avulla tai luonnon elementtejä koskettamalla kaupunkiympäristöissä.

    Menetelmän tavoitteena on löytää juuri sinulle sopiva tapa olla yhteydessä luontoon. Menetelmän käytön on tutkittu lievittämän stressiä ja rauhoittavan mieltä sekä kehoa.

    Yhteyspajan luontoterapiassa menetelmän käyttö on ammatillista ja tavoitteellista.

  • Ekopsykologia ymmärtää ihmisten, luonnon ja eläinten välistä yhteyttä.

    On kiistatonta, että ihminen on yhteydessä luontoon. Samalla tavalla kuin luonto ihmiseen. Tarvitsemme toisiamme.

    Ekopsykologia lisää tietoisuutta luonnon vaikutuksista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

    Menetelmässä laajennetaan ymmärrystä ihmisen osallisuudesta laajempaan kokonaisuuteen. Ihminen on osa ekologista järjestelmää, johon kuuluvat kaikki elävät ja elottomat luonnon elementit.

    Ihminen on yhteydessä luontoon ja luonto ihmiseen.

    Ekopsykologian periaatteiden kautta ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä pyritään syventämään. Yhteyttä voi rakentaa uudelleen, mikäli yhteys on katkennut tai ihminen on etääntynyt luonnosta.

    Luontoyhteyden syventyminen voi tapahtua luonnossa liikkumisen, havainnoinnin sekä esimerkiksi luonnonmateriaalien käytön kautta.

    Jokaisella ihmisellä on oma luontosuhde. Luontosuhdetta voi rakentaa, syventämällä luontoyhteyttä.

    Luontoyhteyttä vahvistaa erilaiset metsässä tehtävät harjoitukset, kuten metsäkävely, luonnossa meditointi, luonnonelementtien läsnäolon huomioiminen sekä erilaisten aistien tietoinen käyttö luonnossa.

    Luontoyhteyden vahvistaminen auttaa ihmistä kehittämään parempaa ymmärrystä ympäristöstä sekä sen merkityksestä omassa elämässään.

    Menetelmä voi auttaa poistamaan erillisyyden kokemusta. Syvä luontoyhteys voi auttaa lievittämään stressiä tai ahdistusta. Luontoyhteyden on todettu tutkitusti parantavan kokonaisvaltaista mielen ja kehon hyvinvointia.

    Yhteyspajan tarjoamassa luontoterapiassa ekopsykologian menetelmän periaatteitä ja luontoperustaisuutta hyödynnetään luontoyhteyden kokemuksen ja jokaisen yksilön luontosuhteen tutkimisessa sekä vahvistamisessa.

  • Lyhyterapia on tavoitteellinen ja rajatun ajan kestävä terapiamuoto, joka keskittyy asiakkaan omien voimavarojen ja vahvuuksien hyödyntämiseen.

    Lyhytterapian tarkoituksena on tarjota tukea ja konkreettisia työkaluja akuutteihin elämän haasteisiin nopeasti ja tehokkaasti.

    Terapian aikana pyritään auttamaan asiakasta löytämään uusia näkökulmia ja ratkaisuja omaan tilanteeseensa, mikä tekee siitä sopivan vaihtoehdon ihmisille, jotka ovat motivoituneita muutokseen ja haluavat käsitellä haasteitaan määrätietoisesti.

    Yhteyspajan tarjoama lyhytterapia kestää normaalisti 1-10 kertaa. Keskimäärin 3-5 kertaa.

    Lyhytterapiaa voidaan toteuttaa hyvin myös etäpalveluna.

  • Yhteyspajan palveluissa ihminen huomioimaan psykofyysisenä kokonaisuutena.

    Psykofyysisyys tarkoittaa kehon ja mielen yhteyden tunnistamista. Kehon ja mielen toiminta ovat yhteydessä ja vuorovaikutuksissa toisiinsa.

    Psykofyysinen lähestyminen asiakastyössä tarkoittaa ihmisen/asiakkaan kohtaamista kokonaisvaltaisesti, hyödyntäen erilaisia kehollisia menetelmiä, turvallisen keskusteluavun lisäksi.

    Tunteet tuntuvat kehossamme. Tavoitteena onkin tunnistaa sekä käsitellä kehollisia tunteita. Harjoitella erilaisia tapoja säädellä kehon tuntemuksia. Menetelmän avulla voidaan rauhoittaa ja purkaa ahdistuksen, trauman ja/tai jännityksen tunteita kehossa.

    Yhteyspajan luontoterapiassa sekä lyhytterapiassa hyödynnetään erilaisia psykofyysisiä harjoituksia, kuten hengitysharjoituksia, rentoutusharjoituksia ja halutessasi turvaa luovia kosketusharjoituksia.

    Psykofyysisen terapian kautta huomioidaan erityisesti vireystilan säätely sekä tunnesäätely ja turvallinen yhteys.

    Tapaamisilla keskitytään vakauttamiseen, eli turvallisuuden tunteen, tunne-elämän ja kehon säätelykyvyn vahvistamiseen, ennen kuin siirrytään käsittelemään mahdollisesti vaikeita tai traumaattisia kokemuksia.

  • Luovat menetelmät mahdollistavat erilaisten tunteiden käsittelyä myös ilman sanoja.

    Luovien menetelmien käytöstä voi saada uudenlaisia näkökulmia ja merkityksellisyyden kokemuksia elämään.

    Menetelmän toteuttamisen tapoja on useita, sillä vain luovuus on rajana. Esimerkkejä menetelmistä: maalaus, valokuvaus, kirjoittaminen, runous, liikeharjoitukset.

    Luovat menetelmät auttavat ihmistä olemaan vuorovaikutuksissa omiin tunteisiin ja kokemuksiin.

    Vaikeitakin tunteita on mahdollisuus käsitellä turvallisesti.

    Menetelmää hyödyntäessä tavoitteena ei ole lopputulos, vaan matkaprosessi.

    Yhteyspajan tarjoamassa ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa voidaan asiakkaan toiveen mukaisesti hyödyntää myös abstraktia tunnemaalausta sekä muita taideterapeuttisia menetelmiä.

  • EFT- tapping auttaa negatiivisten tunteiden irtipäästämisessä.

    EFT- tapping (Emotional Freedom techniques) menetelmän avulla voidaan vaikuttaa kielteisiin ajatuksiin, itsemyötätuntoon sekä kehollisiin tuntemuksiin.

    Menetelmä auttaa rauhoittamaan hermostoa.

    Menetelmässä taputellaan kehoa kevyesti tiettyjen akupisteiden kohdalta, keskittyen samalla negatiivisten tunteiden irtipäästöön ja tunteiden vapauttamiseen.

    Menetelmästä voi saada apua esimerkiksi ahdistukseen, stressiin sekä rajoittaviin ajatuksiin.

    Taputtelua voidaan hyödyntää sekä Yhteyspajan tarjoamassa luontoterapiassa kuin ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa.

  • Positiivinen psykologia auttaa löytämään oman potentiaalin ja voimavarat.

    Positiivinen psykologia menetelemänä keskittyy löytämään myönteisiä näkökulmia ja keinoja käsitellä erilaisia tunteita ja haasteita.

    Myötätunto, kiitollisuus, luottamus ovat tunteita, joita menetelmän avulla voidaan havainnoida. Omia tietoisia ajatuksia voidaan tarkastella ja kehittää.

    Menetelmä ei ole teennäistä onnellisuutta tai vaikeiden asioiden pois sulkemista. Ideana on hyväksyä kaikenlaiset tunteet. Ongelmakeskeisyyden sijaan katse suunnattaan voimavarakeskeisyyteen.

    Yhteyspajan luontoterapiassa menetelmää voidaan hyödyntää kiitollisuus- ja myöntätuntoharjoituksin.

    Yhteyspajan tarjoamassa ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa tätä ajattelutapaa voidaan hyödyntää esimerkiksi voimavarakarttojen sekä visualisoinnin kuin vahvuuksien tunnistamisen muodossa.

  • NLP- menetelmä auttaa ihmistä ymmärtämään paremmin itseään ja muita.

    Neuro- Linguistic programming (NLP) tutkii miten ihmiset ajattelevat ja käyttäytyvät.

    Muutos tapahtuu, kun esittämme itsellemme asiat eritavalla mitä olemme aikaisemmin tehneet.

    Menetelmä perustuu käytösmallien mallintamiseen ja muokkaamiseen tietoisesti.

    Ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työotteen lisäksi Yhteyspajan lyhytterapiassa voimme käydä läpi NLP:n tekniikoita asiakkaan hyvinvoinnin edistämiseen.

  • Ratkaisukeskeinen viitekehys perustuu ajatukseen, että asiakas itse on oman elämänsä asiantuntija, ja terapian tehtävänä on tukea häntä löytämään ratkaisuja ja edistämään muutosta omien tavoitteidensa mukaisesti.

    Ratkaisukeskeinen lähestymistapa keskittyy enemmän läsnäoloon, sekä tulevaisuuteen ja tavoitteisiin, kuin menneisyyden ongelmien syiden käsittelyyn.

    Menetelmässä painotetaan asiakkaan omia voimavaroja ja toivon ylläpitämistä, ja se pyritään tekemään pienistä, myönteisistä muutoksista kestäviä askeleita kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.

    Yhteyspajan ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa hyödynnetään kuitenkin laajasti myös muita menetelmiä, kuten psykofyysisen terapian perusteita sekä luontoperustaisuuden näkökulmaa.